OLARIN KAMERAT – – – SÄÄNNÖT
1 § Yhdistyksen nimi on Olarin Kamerat ja sen kotipaikka on Espoon kaupunki. Yhdistyksen virallinen kieli on suomi.
2 § Yhdistyksen tarkoituksena on edistää valokuva toteuttaa herättää harrastusta siihen. Tätä tarkoitusta yhdistys toteuttaa järjestämällä kokouksia, keskustelu- ja esitelmätilaisuuksia, käytännön harjoituksia, valokuvanäyttelyitä ja -kilpailuja sekä retkeilyjä.
Yhdistys voi olla jäsenenä valtakunnallisissa ja alueellisissa keskusjärjestöissä.
3 § Yhdistyksen jäsenet ovat varsinaisia, kannattavia, kirjeenvaihtaja- tai kunniajäseniä. Varsinaisena jäsenenä voi olla vain yksityinen henkilö, kannattavana jäsenenä saattaa olla myös oikeuskelpoinen yhteisö tai säätiö.Kunniajäseneksi voidaan kutsua henkilö, joka ansiokkaasti on toiminut yhdistyksen tarkoitusperien hyväksi. Kunniajäsen hyväksytään yhdistyksen kokouksessa hallituksen esityksestä.
4 § Varsinaiset ja kannattavat jäsenet maksavat yhdistyksen syyskokouksen määräämän vuosimaksun ja liittymismaksun. Vuosi- ja liittymismaksut peritään kulloinkin kevät- kokouksessa päätettävällä tavalla. Kunnia- ja kirjeenvaihtajajäsenet ovat vapaat yhdistyksen maksuista.
5 § Hallitus voi erottaa jäsenen, joka on toiminut yhdistyksen tarkoitusperien vastaisesti, sekä varsinaisen ja kannattavan jäsenen, joka ei ole saamastaan kehotuksesta huolimatta suorittanut määräaikana edellisen kalenterivuoden vuosimaksua.
6 § Yhdistyksen toimintaa johtaa ja sen asioita valvoo hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja kuusi (6) jäsentä. Puheenjohtaja (pj.) valitaan vuodeksi kerrallaan, muut hallituksen jäsenet kahdeksi vuodeksi siten, että kolme (3) näistä on vuosittain ero vuorossa.
Hallituksen 1. ja 2. varajäsen valitaan vuosittain. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä joko valitsee keskuudestaan tai kutsuu ulkopuolelta sihteerin, varainhoitajan ja muut tarpeelliset virkailijat.
Sihteeri pitää hallituksen ja yhdistyksen kokouksissa pöytäkirjaa sekä hoitaa kirjeenvaihdon, jäsenluettelon ja arkiston. Varainhoitaja hoitaa ja tilittää yhdistyksen rahavarat sekä pitää kirjaa sen omaisuudesta.
7 § Puheenjohtaja johtaa asioiden käsittelyä hallituksen ja yhdistyksen kokouksissa. Pj.:n estyneenä ollessa hoitaa hänen tehtäviään varapj., ja näiden kummankin estyneenä ollessa kokouksessa läsnä olevista valittu varsinainen jäsen. Hallitus kokoontuu pj.:n tai varapj.:n kutsusta ja on päätösvaltainen, kun vähintään toinen pj.:ista sekä kolme (3) jäsentä on läsnä.
Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan tulee päätökseksi se kanta, johon pj. on yhtynyt.
8 § Yhdistyksen kilpailuissa noudatetaan hallituksen vuosittain vahvistamia kilpailusääntöjä.
9 § Yhdistyksen toiminta- ja tilivuosi on kalenterivuosi. Yhdistyksen tilit on viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen vuosikokousta jätettävä valituille tilintarkastajille tarkastettavaksi.
10 § Yhdistys pitää helmikuun loppuun mennessä kevätkokouksen ja marraskuun loppuun mennessä syyskokouksen. Muita yhdistyksen kokouksia pidetään hallituksen kutsumana tarpeen vaatiessa taikka jos vähintään kymmenesosa ( 1/10 ) yhdistyksen jäsenistä hallitukselta sitä kirjallisesti vaatii ilmoittamansa asian käsittelyä varten. Kutsu yhdistyksen kokoukseen lähetetään jäsenille postitse vähintään viikkoa ennen kokousta tai sen lisäksi julkaistaan jossakin yhdistyksen kotipaikkakunnan sanomalehdessä. Kutsussa on mainittava kokouksen aika ja paikka sekä käsiteltävät asiat.
Muista asioista kuin kokouskutsussa mainituista ei kokouksissa saa tehdä jäseniä velvoittavia päätöksiä. Varsinaiset kokouksissa esille haluamansa asiat jäsenen on esitettävä hallitukselle kirjallisesti viimeistään kaksi viikkoa ennen varsinaista kokousta.
11 § Yhdistyksen kokous on päätösvaltainen, jos vähintään kahdeksan (8) varsinaista jäsentä on kokouksessa läsnä, mikä on pöytäkirjassa todettava. Asiat ratkaistaan yhdistyksen kokouksissa yksinkertaisella äänten enemmistöllä, mikäli näissä säännöissä tai yhdistyslaissa ei toisin mainita. Äänten mennessä tasan ratkaisee pj.:n ääni. Äänestys suoritetaan suljetuin lipuin, jos vähintään viisi (5) jäsentä sitä vaatii. Kannattavalla jäsenellä ei ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa.
12 § Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
– valitaan kokoukselle pj., sihteeri ja pöytäkirjan- tarkastajat (kaksi) sekä ääntenlaskijat
– todetaan kokouksen päätösvaltaisuus
– valitaan seuraavan toimivuoden ajaksi yhdistyksen puheenjohtaja
– valitaan uudet jäsenet ja varajäsenet hallitukseen erovuoroisten tilalle
– valitaan tilintarkastaja ja tälle varamies
– määrätään seuraavan toimintavuoden vuosimaksun suuruus, jäsenten liittymismaksut sekä
hallituksen jäsenten mahdolliset palkkiot
– käsitellään muut kokouskutsussa mainitut sekä jäsenten jättämät kirjalliset asiat.
13 § Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
– valitaan kokoukselle pj., sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa sekä ääntenlaskijat
– todetaan kokouksen päätösvaltaisuus
– esitetään hallituksen vuosikertomus (vanha hallitus)
– esitetään tilikertomus ja tilintarkastajien lausunto
– päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle
– hyväksytään yhdistyksen tulo- ja menoarvio tulevaa toimintavuotta varten
– päätetään jäsenten liittymismaksun ja vuosimaksun perimisaika ja -tapa
– hyväksytään alkaneen vuoden toimintasuunnitelma, jonka vaalikokouksessa valittu hallitus esittää
– päätetään vuoden kilpailukalenteri
– käsitellään muut kokouskutsussa mainitut sekä jäsenten kirjallisesti jättämät asiat.
14 § Yhdistyksen nimen kirjoittaa pj. tai varapj. yhdessä hallituksen keskuudestaan valitseman jäsenen tai sihteerin kanssa.
15 § Vuosimaksujen lisäksi yhdistys voi hankkia tuloja kantamalla maksuja toimeenpanemistaan valokuvanäyttelyistä, huvitilaisuuksista, julkaisuista, esityksistä ja retkeilyistä sekä avustusten, apurahojen ja lahjoitusten avulla.
16 § Näiden sääntöjen muuttamiseksi vaaditaan päätös, joka on tehty yhdistyksen kevätkokouksessa ja jota on kannattanut vähintään kolmeneljäsosan (3/4) äänten enemmistö.
17 § Jos yhdistys puretaan, on varat käytettävä valokuvauksen edistämiseksi Suomessa sillä tavoin, kuin purkamisesta päätettäessä tarkemmin määrätään. Purkamispäätös on tehtävä kahdessa, vähintään kuukauden väliajalla pidetyssä ja sitä varten kokoonkutsutussa kokouksessa ja sitä on kannatettava vähintään kolmeneljäsosan (3/4) äänten enemmistö.